På gång

Visor nära människan

Utdrag ur artikeln ”Visor nära människan – folkmusikkonsert i Gideå”, Örnsköldsviks Allehanda 5 juli 2018, skriven av IngaBritt Rosenqvist. Hela artikeln finns att läsa här.

I år fick vi lyssna till visartisten och låtskrivaren Elsa Fahlén med musikervännerna Nina och Johan Nilsson. Elsa bor i Göteborg men är uppvuxen i Nyadal i Ådalen. Nina och Johan är från Docksta. Elsa gav i höstas ut skivan ”Rallarrosor” med egna sånger och motiv från Ångermanland och Jämtland. Titelvisan handlar om Elsas farmor som gör en nostalgitripp med sin son bort ”till bruket”. ”Hon vill se slipstenen och sågen / känna doft av trä och tjära”. Hennes ben bär inte längre men ”en rallarros reser sig igen”.

Både under gudstjänsten och som avslutning sjöng Elsa om sin mormor i visan ”Mormor på vinden”. Hon sitter där uppe och väver en trasmatta av kläder från olika delar av sitt liv, ett plagg per vers. Elsa verkar gärna komponera med en sorts upprepningsteknik. Det är en visa full av kärlek, vackra minnen och nostalgi. Många lyssnare kände igen sig. Det torkades en och annan förstulen tår. Elsas mormor lever och är nu 99 år.

I sången ”Järnvägsbron” lyder omkvädet ”Så länge jag hör Indalsälven brusa / och hinner springa över järnvägsbron / Så länge jag hör inlandståget rusa / lever jag, lever jag”. Vi fick också höra visorna ”Islossning”, ”Oviksfjällen” samt en rar liten visa om en ung flicka som går till stranden och metar. Det är sommarlov, hon börjar snart sjuan och hon har ”Kepsen bak och fram”.

Elsas visor rör sig nära människorna och särskilt de generationer som gått före oss.

Elsa Fahlén med vänner, foto: Claes Rosenqvist
Elsa Fahlén, Nina Nilsson och Johan Nilsson. Foto: Claes Rosenqvist

Releaseturné 19 okt – 1 nov

Releaseturnén börjar i Göteborg på Musikens Hus den 19 oktober och avslutas i Härnösand på Metropol den 1 november. I Västernorrland genomförs turnén tillsammans med musikerparet Nina Nilsson (violin och cello) och Johan Nilsson (gitarr) från Docksta.

19 oktober, kl. 20.00, Release på Café Hängmattan, Musikens Hus, Göteborg, http://www.musikenshus.se/elsa-fahlens-ep-release/
https://www.facebook.com/events/1384894701628667/?ti=icl

23 oktober, ca kl. 16.10, Radio Västernorrland, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6804248

23 oktober, kl. 18.30, Jazzklubben i Sundsvall, https://jazzklubbensundsvall.se
https://www.facebook.com/pg/jazzklubbensundsvall.se/posts/?ref=page_internal

26 oktober, kl. 18.30, konsert i samarbete med Kramfors kulturskola på Babelsberg i Kramfors, gratis inträde, http://www.kramfors.se/se–gora/kultur-och-upplevelser/museer-och-besoksplatser/babelsberg.html

27 oktober, kl. 19.00, 22:ans medlemskväll, Café MUMs, Docksta, konsert med mat: 150/200kr med/utan medlemsskap, anmälan senast 25:e oktober
https://www.facebook.com/groups/440737060064/

31 oktober, kl. 18.30, Ådalen 2017 (BB ockupationen), gratis konsert i foajén, Sollefteå sjukhus, https://www.facebook.com/events/122956201717504

1 november, kl. 19.00, Jazzklubben i Härnösand, Metropol, http://obackajazzoblues.se/hostprogram.html
https://www.facebook.com/events/2001872110041297/

P1050144Foto: Lena Johansson Fahlén

Vinnare av vis- och singersongwritertävlingen 2017

Jippie, jag vann!! Finalen i vis- och singersongwritertävlingen hölls på visfestivalen i Lund torsdagen den 27 juli. Innan dess hade en jury bestående av Finn Zetterholm, Thomas Wiehe, Pernilla Södergren och Suzanne Sjögren valt ut fyra finalister, varav jag var en av dem. Sen fick publiken rösta fram vinnaren. Jag vann med låten ”Kepsen bak och fram” som utspelar sig under en fisketur i min hemby Nyadal. Tusen tack till alla som lyssnade och röstade och till er som anordnat festivalen! Priset är en spelning på visfestivalen 2018, så vi ses igen nästa sommar!
PS. Låten ”Kepsen bak och fram” finns med på min debut-EP som har release i oktober.

VisfinalFoto: Gunnar Törngren